fbpx

MOUNTAIN SKILLS VOOR MEERDAAGSE HIKERS: HUTTEN

 • Realistische huttentocht van een week doorheen de Franse Alpen
 • Skills workshops onderweg en toegepast op de realiteit
 • Ook van de paden weg en naar onbekende toppen
 • Leer al doende en op jouw tempo – niets is verplicht, vragen staat vrij
 • Omkaderd door UIMLA International Mountain Leader
 • Nederlandstalig of Engelstalig

Minimum 4 en maximum 7 deelnemers per gids

  • 11/07 – 17/07 – VOL
  • 01/08 – 07/08 – Inschrijvingen afgesloten

Een meerdaagse trektocht doorheen de bergen is prachtig avontuur en hoeft in vergelijking met hotelvakanties echt niet duur te zijn. De Alpen en de Pyreneeën alleen al zitten vol met prachtige routes om een leven lang steeds weer nieuwe streken met hun unieke cultuur en sfeer te ontdekken! Denk maar aan de vele “Tour du…” in de Franstalige streken en hun Duitstalige tegenhanger de “Hohenweg”. Online is erg veel informatie te vinden die je kan helpen om zelfstandig je tocht te plannen, maar of je nu met de tent vertrekt, in berghutten wil slapen of elke dag weer naar een dorp afdaalt, het canvas van je tocht blijft de uitdagende en complexe bergomgeving.

Een succesvolle trektocht doorheen de bergen is niet enkel een kwestie van veilig van A naar B raken. Het is een constant en creatief beslissingsproces waarbij kleine beslissingen het verschil kunnen maken tussen een mooie herinnering of een moeilijke dag. Al doende leert men, maar velen twijfelen om er aan te beginnen omdat ze zich onzeker voelen en met een hoop vragen zitten. Wat heb ik nodig? Waar moet ik aan denken tijdens het plannen van een tocht? Waar moet ik op letten tijdens de dag? Hoe navigeer je? En wat als er iets fout gaat?

Wij nemen je mee op een levensechte tocht doorheen de bergen waarbij we je gaandeweg de kennis en vaardigheden bijbrengen die je nodig hebt om in de toekomst zelf met zelfvertrouwen tochten te plannen en uit te voeren. We beginnen de week in het comfort van volledige begeleiding en stap voor stap geven we je meer tools en feedback om tegen het einde van de week volledig zelfstandig dagtochten te plannen en uit te voeren. Jullie worden vergezeld door een UIMLA International Mountain Leader die in de loop van een realistische tocht van een week de volgende onderwerpen met jullie zal behandelen:

 • Hoe plan je een dagtocht of tochten van meerdere dagen
 • Navigatie met kaart / kompas / GPS + realistische en bruikbare tips
 • Het weer in de bergen en z’n invloed op ons
 • Risico’s inschatten en minimaliseren
 • Basisvaardigheden met een wandeltouw
 • Wat te doen bij een ongeval
 • Voeding en fysiologie in context van bergtochten
 • De bergomgeving, z’n fauna, flora en cultuur

Vragen staat vrij en deze week is jullie kans om fouten te maken zodat je ze in de toekomst kan vermijden. Geen toesten of examens, maar een intense workshop in de vorm van een bergvakantie zoals je die in de toekomst zelf zal uitvoeren. Combineer een leerrijke week in de bergen met de gemoedsrust van omkadering en #learntherealstuff voor een leven vol zelf geplande tochten!

MASSIF DES CERCES

Tussen de vergletsjerde giganten van de Ecrins en de Vanoise ligt een verborgen parel. Op de grens met Italië vinden we het Massif des Cerces, een paradijs voor bergsporters die van ongerepte ruwe landschappen houden. Het massief is gezegend met enkele wandelbare toppen boven de 3000m, meerdere mooie bemande hutten, prachtige meren om bij te bivakkeren en, een volledig gebrek aan ski-toerisme! Geen liften die het zicht verpesten! Een perfecte omgeving om zowel zomer als winter ver weg van alles ruwe berglandschappen te verkennen! 

Weg van de gebaande paden!

Zoals in ieder massief in Frankrijk bestaat hier ook een “Tour du”. Je gaat echter niet met een International Mountain Leader op stap om alleen maar veelvuldig omschreven routes op gemarkeerde paden te lopen. We gebruiken bemande berghutten als steunpunten en gaan zo veel mogelijk op zoek naar mooie dagtochten die niet voor de hand liggen, soms letterlijk weg van de paden. We flirten verschillende keren met de grens van 3000m en de week mag niet voorbij gaan zonder dat we ook tenminste één keer op een top hoger dan 3000m gestaan hebben!

Geen vaste plannen = beste uit de dagen.

We weten dat we 5 dagen in de bergen blijven en 4 keer in hutten slapen. We leven uit een relatief kleine rugzak en met de steun van bemande hutten waar we ontbijt en avondmaal krijgen. Wat we overdag doen is flexibel en hangt volledig af van de condities op dat moment en de wensen van de groep. Uiteindelijk mikken we wel op een mooie meerdaagse lus. Ons doel is niet om een vaste route te lopen. Ons doel is een zo waardevol mogelijke ervaring te scheppen binnen de tijd die we hebben en in het canvas van de bergen. Jullie International Mountain Leader betrekt jullie in de denkprocessen en samen bepalen we de doelen van de dag

DAGPROGRAMMA

Dag 0: Voorbereidende vergadering (of webinar) in België

Bespreken van materiaal, reisweg, logistiek, beantwoorden van vragen…

Dag 1 (zondag): heenreis

We spreken af in Névache waar we in een bescheiden pension/hotelletje een laatste briefing houden en bij een warme maaltijd + bed van de reisdag kunnen bekomen. Wie wenst kan ook met de trein naar Briançon reizen waar wij een pick-up zullen regelen.

Dag 2 t.e.m 5 (maandag – donderdag): Workshops en beleving!

We trekken de bergen in en volgen de flow van een meerdaagse trektocht zoals die zou verlopen bij ervaren en gemiddeld fitte hikers. Onderweg proberen we waar mogelijk ook hier en daar een wandelbare top mee te pikken of anderzijds “hoogtepunten” te beleven. Gaandeweg maken we tijd voor workshops en andere leermomenten, waarbij we diverse onderwerpen die bij het plannen en uitvoeren van bergtochten aan bod komen in de praktijk bespreken en toepassen. We brengen de nachten door in gezellige berghutten en genieten daar van half pension. Voor details over berghutten en wat
daarvan te verwachten verwijzen we u graag door naar de informatie verder in de pagina.

Dag 6 (vrijdag): terug naar de beschaving

We brengen een laatste volle dag in de bergen door en eindigen terug in de vallei. In een bescheiden pension of hotel genieten we de laatste avond in comfort en sluiten ons avontuur af met een lekkere maaltijd en een drankje!

Dag 7 (zaterdag): terugreis

Na het ontbijt nemen we afscheid zodat iedereen op tijd naar huis kan vertrekken. Voor mensen die met de trein wensen te
reizen kunnen we vervoer naar Briançon voorzien.

Na de week: opvolging en aanbod vervolgopleiding

Na deze week ben je uitgerust met een pak nieuwe vaardigheden en een goed begin voor een leven lang leren en reizen. Bergsport is een creatieve en veelzijdige activiteit waar altijd weer meer te leren valt. We geven een certificaat waarop staat wat we samen behandeld hebben. Dit is meer dan enkel een leuke herinnering voor jou. Met dit certificaat krijg je voorrang bij inschrijving op skills weeks en workshops die verder bouwen op je opgedane kennis zoals lawinekunde en trekking in de winter. Of trekking in wildernisgebieden of tussenseizoenen.

PRIJS PER PERSOON VANAF €1090 - Annulatie wegens COVID-maatregelen = 100% geld terug

Aanvraag tot inschrijven kan via info@mountainskills.be of door het verzenden van onderstaand formulier.  Na aanmelding sturen we je een inschrijvingsformulier en informatiebrochure samen met de algemene en bijzondere voorwaarden. Wij zijn steeds beschikbaar om eventuele vragen te beantwoorden.

Inbegrepen

 • Omkadering door UIMLA gids per 6-7 pers
 • Alle lokale transport
 • Lokale kaarten
 • Gebruik van pecifiek oefenmateriaal niet vermeld op de individuele paklijst.
 • Alle overnachtingen waarvan:
  – 2 hotel/pension op basis van gedeelde kamer (2 pers), avondmaal + ontbijt
  – 4 berghutten avondmaal + ontbijt
 • Certificaat en voorrang op inschrijving vervolgopleiding zoals winter skills

Niet inbegrepen

 • Internationale reisweg
 • Snacks voor overdag
 • Persoonlijk materiaal
 • Alles niet expliciet vermeld in “inbegrepen”

Huurmateriaal nodig? Wij helpen je graag verder.

CHECK JE SPAMFOLDER! Antwoorden op vragen ingediend via formulieren komen vaak in spamfolders terecht. Bericht verstuurd? Check je spamfolder voor eventuele antwoorden of voeg info@mountainskills.be toe aan je contactpersonen.

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe zwaar is dit? Is dit voor mij?

We willen duidelijk stellen dat meerdaagse bergtochten voor de meeste mensen in goede gezondheid mogelijk zijn. Er zijn echter grote verschillen in hoe zwaar of moeilijk tochten kunnen zijn en we willen benadrukken dat deze week fysieke uitdaging als element bevat en daardoor niet te onderschatten valt. Hoe zwaar de tocht is wordt op maat van de groep bepaald. We gaan op zoek naar de grijze zone net voorbij wat de meeste mensen niet meer zelf zouden doen, maar bergen zijn een omgeving waar creativiteit in aanpassingsvermogen ligt. Je gids voelt aan waar het evenwicht ligt tussen wat kan en wat moet en stuurt
bij. We zijn niet verplicht om een exact parcours af te leggen. We zijn daar voor een beleving, niet om een route af te werken.

Indicatief: je moet in staat zijn om 6 a 8 uren per dag onderweg te zijn met een rugzak van 8 – 12kg. Dit is bewegingstijd zonder de pauzes bij te rekenen. We gaan altijd uit van paden of padloos terrein waarbij klimmen of gebruik van technisch materiaal zoals touwen niet nodig zijn. De ondergrond kan echter ruw zijn (losse stenen, blokken, wortels…) en het kan af en toe flink stijgen & dalen. Tijdens een gemiddelde dag kunnen we tussen de 800 a 1100m hoogteverschil overbruggen.

Na een dag actief te zijn moet je ook nog in staat en bereid zijn om jezelf te verzorgen. Gelukkig starten en finishen we elke dag in een warme berghut waar er voor ons gekookt wordt. Soms zijn er zelfs douches!

Wat moet ik mij inbeelden bij een huttentocht? 

Van hut naar hut trekken is hemels. De lichte bepakking laat ons toe om veel comfortabeler te bewegen en twee keer per dag krijgen we vers eten voorgeschoteld. Bovendien kunnen we desnoods onze kleren drogen en onder een dak slapen. Maar wat kan je verder nog van hutten verwachten?

Berghutten liggen in de Alpen meestal min of meer een dagtocht van elkaar verwijderd. Sommige zijn privé maar de meeste zijn in het bezit van een van de grote bergsportverenigingen. Tijdens het skitourseizoen en van ruwweg midden juni tot midden september worden ze uitgebaat door een klein team. Hoewel hutten ons toestaan om ze als mini-hotels te gebruiken moeten we ons ook bewust zijn van de beperkingen die de afgelegen locaties met zich meebrengen.

Vaak kunnen ze enkel met helicopters bevoorraad worden, de voorraad vers water is relatief beperkt en elektriciteit komt vaak van zonnepanelen. Meer en meer hutten hebben warme douches die je dan tegen betaling kan gebruiken, maar soms heb je ook enkel een wasbak met koud water. Stopcontacten om je toestellen op te laden zijn meestal niet beschikbaar. Slapen gebeurt meestal in gedeelde kamers waarin lakens en kussens voorzien zijn. Je brengt dus zelf een lakenhoes (slaapzakliner) mee om in te slapen en een kussensloop om over je kussen te trekken. Tijdens de zomer van 2021 worden voorlopig geen
lakens aangeboden en vragen hutten om zelf een slaapzak mee te brengen. Hutten hebben ook een levensritme waarbij rond 21.30 a 22u stilte gevraagd wordt zodat iedereen een rustige nacht kan hebben om de volgende ochtend vroeg terug aan het ontbijt te kunnen gaan.

Het eten is altijd een feest! Tijdens de dag kan je koffies, thee, gebak, frisse drankjes, kaas en bier of wijn krijgen. Elke avond kookt het team een verse maaltijd voor de gasten en ’s morgens dienen ze een ontbijt op. Omdat een hut vaak maar door een handjevol mensen bemand wordt is het meestal niet mogelijk om ’s avonds à la carte te eten. Vegetarische maaltijden zijn zelden een probleem, maar veganistische maaltijden kunnen niet gegarandeerd worden.

Welk weer kunnen we verwachten?

Deze streek heeft statistisch 300 dagen zon per jaar. Overdag hebben we milde temperaturen die in de zomer soms hoog kunnen oplopen (20 a 25°C), maar omdat we redelijk hoog slapen kan het ’s nachts richting vriespunt gaan. Meestal regent het niet vaak en niet lang, maar tijdens warme dagen kunnen we warmteonweders verwachten in het tweede deel van de dag.

Is het gevaarlijk?
Net zoals bij alles in het leven is het in een bergomgeving nooit mogelijk om alle risico uit te sluiten. Het overgrote deel van alle onderwerpen die we in de praktijk behandelen is het identificeren, vermijden en beperken van restrisico. We doen niets dat niet redelijkerwijs onder bergwandelen valt. Het grootste risico voor ons is steeds het weer, daarom vragen we om onze materiaallijsten en raad steeds nauwgezet te volgen. Tijdens een gemiddelde dag ben je even veilig als thuis of op het werk.

Wat voor materiaal heb ik nodig?

Kwalitatief materiaal is essentieel in de bergen. Het is de basis van je veiligheid en comfort. De meeste mensen hebben de hoofdzaken al in huis en duurdere items zijn zo goed als altijd te huren. Om je draagcomfort te maximaliseren is het erg belangrijk dat je niet minder, maar ook zeker niet meer meeneemt dan we aanraden. We geven voor elke specifieke trip een specifieke lijst bij inschrijving. Hier alvast een basislijst om een beeld te helpen vormen met duurdere maar te huren items in het vet.*

✓ Identiteitskaart / verzekeringspapieren / betaalmiddelen
✓ Telefoon + battery pack
Rugzak 45 – 65l afhankelijk van de tocht*
✓ Trail running of bergschoenen (afhankelijk)
Wandelstokken*
✓ Twee paar handschoenen
✓ Twee mutsen en/of pet (afhankelijk)
✓ Sjaaltje
✓ Zonnebril + zonnecrème
✓ Drinkflessen 2l in totaal
✓ Koplamp + reservebatterijen
Slaapzak geschikt voor de tijd van het jaar*
✓ Trekking broek / short in sneldrogend materiaal
✓ Ondergoed en sokken

✓ T-shirt of basislaag (geen katoen) voor overdag
✓ Tweede basislaag voor ’s avonds (comfort)
✓ Technische middenlaag (type fleece of synthetische vulling) om in te bewegen.
Warme laag type dikke donsjas om stil in te zitten en de avonden warm te houden.*
100% wind en waterdichte hardshell jas + broek*
✓ Kleine sneldrogende handdoek
✓ Tandenborstel + tandpasta
✓ Toiletpapier
✓ Lippenbalsem
✓ EHBO set
✓ Tas met verse kleren om in het hotel of je auto te laten tijdens de duur van de tocht.

COVID-maatregelen

Om altijd overal aan de COVID-regels te kunnen voldoen is het in 2021 verplicht om altijd een mondmasker en persoonlijke ontsmettingsalcohol op zak te hebben. Bij hutten worden uitzonderlijk geen dekens of kussenovertrekken aangeboden. Ook wie in een hut slaapt heeft een slaapzak nodig.

Verzekering

Bij inschrijven vragen we om aan te tonen dat u verzekerd bent. Reisbijstandsverzekering is verplicht. Let er daarbij op dat uw verzekering geschikt is voor outdoor vakanties en zoek- en reddingskosten bevat. Er zijn verschillende makelaars die kortlopende verzekeringen aanbieden. 

Een annuleringsverzekering is niet verplicht maar ten stelligste aangeraden. Niets zo vervelend als uw reis moeten annuleren of onderbreken. Een dergelijke verzekering helpt dan om deel van uw inschrijvingsgeld te recupereren. 

LINK: Allianz biedt dergelijke kortlopende verzekeringen aan: https://www.allianz-assistance.be/nl_BE/reisverzekering.html