ERVARINGSTOCHT: DE LAATSTE GROTE WILDERNIS VAN SCHOTLAND

 • Uitdagende bivaktocht in het ruwe westen van Schotland
 • Skills, tips & tricks onderweg en toegepast op de realiteit
 • Omkaderd door UIMLA International Mountain Leader
 • Nederlandstalig of Engelstalig
 • Minimum 4 en maximum 7 deelnemers per gids
  • 25/04 – 01/05 – Uitverkocht (wachtlijst)
  • 09/05 – 15/05 – Plaatsen beschikbaar

De westkust van Schotland is befaamd vanwege zijn ruwe onherbergzaamheid en spectaculaire landschappen. Vlak naast het bekende “Isle of Skye” ligt de laatste grote wildernis van Schotland: de Knoydart Peninsula. De “Skye Trail” is voor de massas, Knoydart is voor de fijnproevers die net iets dieper graven.

We gaan “off the grid” om enkel met onze eigen krachten en wat we op onze rug zullen dragen het oerlandschap van de westelijke Highlands te verkennen. Grote “loch’s”, smaragdgroene valleien, ruwe bergkammen, een “bothy” in de baai van een fjord en finish in “the most remote pub in Scotland” waarna een klein bootje ons terug naar de beschaving zal brengen. 

Jullie worden vergezeld door een UIMLA International Mountain Leader die in de loop van een realistische tocht van een week de volgende vaardigheden met jullie in de praktijk zal brengen:

 • Hoe plan je een dagtocht of tochten van meerdere dagen
 • Navigatie met kaart / kompas / GPS + realistische en bruikbare tips
 • Het weer in de bergen en z’n invloed op ons
 • Risico’s inschatten en minimaliseren
 • Basisvaardigheden met een wandeltouw
 • Voeding en fysiologie in context van bergtochten
 • De bergomgeving, z’n fauna, flora en cultuur

Vragen staat vrij en deze week is jullie kans om fouten te maken zodat je ze in de toekomst kan vermijden. Geen toesten of examens, maar een intense workshop in de vorm van een bergvakantie zoals je die in de toekomst zelf zal uitvoeren. Combineer een leerrijke week in de bergen met de gemoedsrust van omkadering en #learntherealstuff voor een leven vol zelf geplande tochten!

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN EEN ERVARINGSTOCHT EN EEN SKILLS WEEK?

Realisme en het zelfstandig kunnen uitvoeren van tochten in berg- en wildernisstreken staan altijd centraal. Bij een skills week kan je zeggen dat we de nadruk voor 70% bij leren en oefenen leggen en 30% bij het ervaren van een tocht. Tijdens ervaringsweken keren we dat om. Het hoofddoel is het begeleid beleven van een tocht om je persoonlijke ervaring te vergroten. Wie graag betrokken wordt bij de denk- en werkwijze van de gids kan z’n hart ophalen, maar als je gewoon met een gerust hart iets wil beleven dat je misschien nog net niet alleen aandurft ben je ook van harte welkom.

DAGPROGRAMMA

Dag 0 – België

In de vorm van een info-avond en beschikbaarheid voor vragen maken we ruim de tijd om alle bezorgdheden weg te werken, materiaal te regelen en ons in het algemeen zo goed mogelijk voor te bereiden op ons avontuur.

Dag 1 – zondag – Into the wild

We vliegen vanuit Schiphol naar Glasgow waar onze privé transfer op ons wacht. Een 2,5u later komen we aan in Fort William. Het hart van de Schotse bergsport aan de voet van Ben Nevis en de finish van de beroemde West Highland Way. We nemen een late lunch en doen desnoods nog enkele snelle last-minute inkopen voor we van de radar verdwijnen. In de late namiddag nemen we afscheid van de handbagage die op ons zal wachten en verdwijnen we in de Highlands om na een korte tocht onze nacht bivakkerend door te brengen.

Dag 2 – 5, maandag tem vrijdag: de wildernis is en finish in “the most remote pub in Scotland”

Ruwe dagen over woeste bergruggen met fenomenale verzichten. Bivakkeren in Schotse fjorden. Soms eens typisch Schots “boggy”. En meerdere dagen met meer dan 1000m hoogteverschil. Een uitdagende week die beloond wordt met landschappen die de meeste mensen nooit vanop de eerste rij zullen beleven.

Een laatste spectaculaire ridge brengt ons helemaal tot “the most remote pub in Scotland” in Inverie. Na 14km met 1100m hoogteverschil worden we beloond met een “pint”  in de pub terwijl we op een piekleine ferry wachten die ons om 18.30 komt halen. Na een dik half uur op zee in een grote fjord komen we aan in Mallaig waar we in een taxi stappen om naar een comfortabel hotel met witte zandstranden gebracht te worden. Warme douches, een restaurant en een zacht bed zijn de beloning voor ons avontuur.

Dag 6 – zaterdag – Back home

Na een vroege start ontbijten we in de luchthaven waar de vlucht ons terug naar Amsterdam brengt. In de late namiddag zijn we terug thuis.

PRIJS PER PERSOON VANAF €935 - Annulatie wegens COVID-maatregelen = 100% geld terug

Aanvraag tot inschrijven kan via info@mountainskills.be of door het verzenden van onderstaand formulier.  Na aanmelding sturen we je een inschrijvingsformulier en informatiebrochure samen met de algemene en bijzondere voorwaarden. Wij zijn steeds beschikbaar om eventuele vragen te beantwoorden.

Inbegrepen

 • Omkadering en workshops door UIMLA gids per 4-7 pers
 • Uniek en avontuurlijk traject van 6 dagen
 • Alle lokale transport waaronder een kleine ferry
 • Bagagetransport van de handbagage
 • 1 Nacht op hotel op basis van twee personen per kamer
 • Ondersteuning bij de voorbereiding
 • Certificaat en voorrang op inschrijving vervolgopleiding zoals winter skills

Niet inbegrepen

 • Internationale reisweg
 • Eventueel supplement voor single kamer
 • Voedsel (we kunnen trekking food aanbieden)
 • Persoonlijk materiaal
 • Alles niet expliciet vermeld in “inbegrepen”
Huurmateriaal nodig? We kunnen je helpen!

CHECK JE SPAMFOLDER! Antwoorden op vragen ingediend via formulieren komen vaak in spamfolders terecht. Bericht verstuurd? Check je spamfolder voor eventuele antwoorden of voeg info@mountainskills.be toe aan je contactpersonen.

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoe zwaar is dit? Is dit voor mij?

We willen duidelijk stellen dat meerdaagse bergtochten voor de meeste mensen in goede gezondheid mogelijk zijn. Er zijn echter grote verschillen in hoe zwaar of moeilijk tochten kunnen zijn en we willen benadrukken dat deze week fysieke uitdaging als element bevat en daardoor niet te onderschatten valt. Hoe zwaar de tocht is wordt op maat van de groep bepaald. We gaan op zoek naar de grijze zone net voorbij wat de meeste mensen niet meer zelf zouden doen, maar bergen zijn een omgeving waar creativiteit in aanpassingsvermogen ligt. Je gids voelt aan waar het evenwicht ligt tussen wat kan en wat moet en stuurt
bij. We zijn niet verplicht om een exact parcours af te leggen. We zijn daar voor een beleving, niet om een route af te werken.

Indicatief: je moet in staat zijn om 8 a 9 uren per dag onderweg te zijn met een rugzak van 15 – 20kg. Dit is bewegingstijd zonder de pauzes bij te rekenen. We gaan altijd uit van paden of padloos terrein waarbij klimmen of gebruik van technisch materiaal zoals touwen niet nodig zijn. De ondergrond kan echter ruw zijn (losse stenen, blokken, wortels…) en het kan af en toe flink stijgen & dalen. Tijdens een gemiddelde dag kunnen we tussen de 800 a 1200m hoogteverschil overbruggen.

Na een dag actief te zijn moet je ook nog in staat en bereid zijn om jezelf te verzorgen. We moeten ook nog koken, je tent opzetten en een paar kleine dingen doen om jezelf blij en gezond te houden.

Welk weer kunnen we verwachten?

Schotland heeft als reputatie dat het daar altijd alleen maar regent. Dat is zeker geen waar! Mei is een van de mooiste maanden om Schotland te bezoeken. Grote kans op mooi en relatief stabiel weer en geen bijtende insekten! Overdag hebben we milde temperaturen, maart ’s nachts kan het richting vriespunt gaan. Omdat we aan de westkust zitten is er altijd wel kans op redelijk stevige wind en nu en dan een bui.

Is het gevaarlijk?
Net zoals bij alles in het leven is het in een bergomgeving nooit mogelijk om alle risico uit te sluiten. Het overgrote deel van alle onderwerpen die we in de praktijk behandelen is het identificeren, vermijden en beperken van restrisico. We doen niets dat niet redelijkerwijs onder bergwandelen valt. Het grootste risico voor ons is steeds het weer, daarom vragen we om onze materiaallijsten en raad steeds nauwgezet te volgen. Tijdens een gemiddelde dag ben je even veilig als thuis of op het werk.

Wat voor materiaal heb ik nodig?

Kwalitatief materiaal is essentieel in de bergen. Het is de basis van je veiligheid en comfort. De meeste mensen hebben de hoofdzaken al in huis en duurdere items zijn zo goed als altijd te huren. Om je draagcomfort te maximaliseren is het erg belangrijk dat je niet minder, maar ook zeker niet meer meeneemt dan we aanraden. We geven voor elke specifieke trip een specifieke lijst bij inschrijving. Hier alvast een basislijst om een beeld te helpen vormen met duurdere maar te huren items in het vet.*

✓ Identiteitskaart / verzekeringspapieren / betaalmiddelen
✓ Telefoon + battery pack
Rugzak 45 – 65l afhankelijk van de tocht*
✓ Trail running of bergschoenen (afhankelijk)
Wandelstokken*
✓ Twee paar handschoenen
✓ Twee mutsen en/of pet (afhankelijk)
✓ Sjaaltje
✓ Zonnebril + zonnecrème
✓ Drinkflessen 2l in totaal
✓ Koplamp + reservebatterijen
Slaapzak geschikt voor de tijd van het jaar*
Tent*
✓  Kwalitatief slaapmatje*
Gasbrandertje / kookset*
✓ Trekking broek / short in sneldrogend materiaal
✓ Ondergoed en sokken

✓ T-shirt of basislaag (geen katoen) voor overdag
✓ Tweede basislaag voor ’s avonds (comfort)
✓ Technische middenlaag (type fleece of synthetische vulling) om in te bewegen.
Warme laag type dikke donsjas om stil in te zitten en de avonden warm te houden.*
100% wind en waterdichte hardshell jas + broek*
✓ Kleine sneldrogende handdoek
✓ Tandenborstel + tandpasta
✓ Toiletpapier
✓ Lippenbalsem
✓ EHBO set
✓ Tas met verse kleren om in het hotel of je auto te laten tijdens de duur van de tocht. Bij deze trip kan je 1 stuk “handbagage” met verse kleren meenemen. Dit wordt naar de bestemming gebracht en zal op het einde van de tocht op je liggen wachten in het hotel.

COVID-maatregelen

Om altijd overal aan de COVID-regels te kunnen voldoen is het in 2021 verplicht om altijd een mondmasker en persoonlijke ontsmettingsalcohol op zak te hebben. Bij hutten worden uitzonderlijk geen dekens of kussenovertrekken aangeboden. Ook wie in een hut slaapt heeft een slaapzak nodig.

Verzekering

Bij inschrijven vragen we om aan te tonen dat u verzekerd bent. Reisbijstandsverzekering is verplicht. Let er daarbij op dat uw verzekering geschikt is voor outdoor vakanties en zoek- en reddingskosten bevat. Er zijn verschillende makelaars die kortlopende verzekeringen aanbieden. 

Een annuleringsverzekering is niet verplicht maar ten stelligste aangeraden. Niets zo vervelend als uw reis moeten annuleren of onderbreken. Een dergelijke verzekering helpt dan om deel van uw inschrijvingsgeld te recupereren. 

LINK: Allianz biedt dergelijke kortlopende verzekeringen aan: https://www.allianz-assistance.be/nl_BE/reisverzekering.html