Minimum 4 – max 6 deelnemers per gids
We voorzien enkele online info-momenten in de vorm van ZOOM (zoom.com) meetings waarbij we het winterprogramma kort voorstellen. Net zoals bij een fysieke info-avond kan je gewoon passief aanwezig zijn om eens te luisteren en te proeven, maar wie wil kan ook in interactie gaan om vragen te stellen.
Je kan je inschrijven door een mailtje te sturen naar info@mountainskills.be. We sturen je dan de avond zelf een uitnodigingslink waarmee je aan de chat kan deelnemen. Als je specifieke vragen hebt kan je die ook al meesturen.
Telkens op maandagavond om 20u30
Buiten de zorgvuldig verzorgde maar dikwijls drukke pistes bevindt zich een eindeloze speeltuin. Voor de echte liefhebber liggen de mooiste dagen op ski’s vaak ver weg van de volle liften en veel mooie gebieden hebben zelfs helemaal geen ski-infrastructuur. Ski-touren hoeft echter helemaal niet erg moeilijk of gevaarlijk te zijn! Eens je weet waar rekening mee te houden bij het plannen van je tocht, ben je zelf in staat om tochten te plannen die perfect bij jouw wensen aansluiten.
Met een goeie basisopleiding kunnen we risico’s juist leren inschatten en technieken toepassen om ons vlot en veilig in complexer terrein te begeven. Wie wil, kan zich eindeloos verder in de sport bekwamen. Tijdens deze week mikken we ook op een zo groot mogelijke variëteit aan ervaringen. Daarom pinnen we ons ook niet vast aan een fix dagprogramma. Jullie gids is een professional van wereldklasse die de juiste omstandigheden met jullie noden zal matchen. Jullie blijven dan ook zeker niet in één resort of beperkt tot één meerdaagse tocht. Een mini-busje brengt jullie indien nodig helemaal tot in Italië of Zwitserland.
Onze berggidsen helpen je graag bij het zetten van je eerste stappen, of het verfijnen van je techniek op de rand van je kunnen zodat je in de toekomst zelf de basis hebt om tochten buiten de geprepareerde pistes te ondernemen.
Chamonix is de onbetwiste hoofdstad van alpinisme en alles wat extreme bergsporten betreft. Je vindt er niet alleen de hoogste berg van de Alpen, je vindt er ook vogels van alle pluimage die overlopen van passie voor bergsport in al zijn facetten. Wanneer je er rondloopt voel je een sfeer die nergens anders zo te vinden is. Je bent omringd door meerdere levens aan bergavontuur en het is aan jou om er jouw lievelingsniche in te vinden. Dat kan alleen maar door alles eens te proeven. Geen betere plaats om de eerste stappen richting nieuwe avonturen te zetten dan in Chamonix, en met een lokale berggids geselecteerd op z’n passie en kwaliteiten als lesgever.
Opmerking: Hoewel de behandelde vaardigheden altijd aan bod komen, moeten exacte bestemmingen en tochten als voorbeeld gezien worden. Condities ter plaatse en op dat moment kunnen tot veranderingen in waar het programma die dag plaatsvindt leiden, dat is de aard van sportbeoefening in het hooggebergte.
In de loop van de week zullen we de volgende onderwerpen zo grondig mogelijk behandelen:
Je hoeft helemaal geen extreem gevorderde skiër te zijn, maar je hebt uiteraard wel een goed beginpunt nodig.
Opmerking: Hoewel de behandelde vaardigheden altijd aan bod komen, moeten exacte bestemmingen en tochten als voorbeeld gezien worden. Condities ter plaatse en op dat moment kunnen tot veranderingen in waar het programma die dag plaatsvindt leiden, dat is de aard van sportbeoefening in het hooggebergte.
Dag 0: Voorbereidende vergadering (of webinar) in België
Bespreken van materiaal, reisweg, logistiek, beantwoorden van vragen… Indien je de mogelijkheid hebt kan het zinvol zijn om reeds enkele dagen vroeger te komen om je “ski legs” terug wakker te schudden. Indien gewenst kunnen we je verblijf helpen regelen.
Dag 1: heenreis
We spreken in het hotel waar je de gids diezelfde avond nog zal ontmoeten voor een kennismaking en een verkennend gesprek over jullie verwachtingen en het verloop van de week. We doen een check van enkele noodzakelijke stukken materiaal en bespreken de safety routines voor de rest van de week.
Dag 2: Core kills day
We beginnen met de dagelijkse routine van het bespreken van het weer- en lawinebericht waarna we naar een gepast skigebied vertrekken. Nadat we een goeie basis gelegd hebben voor het gebruik van ons (lawine)veiligheidsmateriaal, warmen we ons wat op met enkele off-piste runs en bespreken we het materiaal. Wanneer de omstandigheden het toelaten maken we gebruik van liften om reeds een beperkte toer te maken die past bij het niveau van de groep. Er is ruim gelegenheid voor het stellen van vragen en bespreken van wensen of bezorgdheden.
Dag 3 en 4: Development and consolidation
Met het hotel als uitvalsbasis gebruiken we twee dagen om gevarieerde toeren te maken. Daarin gaan we op realistische tochten die aansluiten bij het niveau van de groep. We zijn doorlopend bezig met het toepassen van tips & tricks, maar vooral met het inschatten en begrijpen van het lawinerisico.
Dag 5 en 6: Multi-day journey
Tijdens deze twee dagen maken we een tweedaagse tocht met overnachting in een berghut om jullie de kans te geven deze vorm van toeren te ervaren. Deze tocht is een ideale “stepping stone” om in de toekomst zelf met zelfzekerheid en vertrouwen (meer) tochten van meerdere dagen te ondernemen.
Dag 7: Terugreis of verlengd verblijf
Na het ontbijt vertrekken sommigen graag naar huis, terwijl anderen graag nog enkele dagen blijven om zelfstandig verder te skiën. Beide zijn mogelijk.
Na de week: opvolging en aanbod vervolgopleiding
Na deze week ben je uitgerust met een pak nieuwe vaardigheden en een goed begin voor een leven lang leren en reizen. Bergsport is een creatieve en veelzijdige activiteit waar altijd weer meer te leren valt. We geven een certificaat waarop staat wat we samen behandeld hebben. Dit is meer dan enkel een leuke herinnering voor jou. Met dit certificaat krijg je voorrang bij inschrijving op skills weeks en workshops die verder bouwen op je opgedane kennis.
Aanvraag tot inschrijven kan via info@mountainskills.be of door het verzenden van onderstaand formulier. Na aanmelding sturen we je een inschrijvingsformulier en informatiebrochure samen met de algemene en bijzondere voorwaarden. Wij zijn steeds beschikbaar om eventuele vragen te beantwoorden.
* Indien gewenst kunnen we je helpen bij het huren van materiaal.
CHECK JE SPAMFOLDER! Antwoorden op vragen ingediend via formulieren komen vaak in spamfolders terecht. Bericht verstuurd? Check je spamfolder voor eventuele antwoorden of voeg info@mountainskills.be toe aan je contactpersonen.
Hoe zwaar is dit? Is dit voor mij?
Een goeie fysieke conditie en een kleine portie durf zijn absoluut noodzakelijk. Tochten in het hooggebergte zijn vaak lange dagen waarin je de hele dag in complex terrein in beweging bent. Je hoeft niet noodzakelijk reeds een vergevorderde skiër te zijn, maar het is wel essentieel dat je een goeie fysieke conditie hebt zodat je meerdere dagen na elkaar de hele dag in de weer kan zijn.
Welk weer kunnen we verwachten?
Overdag hebben we doorgaans milde temperaturen maar omdat we redelijk hoog gaan kan het onder het vriespunt gaan. Wanneer er toch neerslag zou zijn komt die meestal in de vorm van sneeuw. Uiteraard is lawinerisico een factor die sterk beïnvloed wordt door het weer.
Is het gevaarlijk?
Net zoals bij alles in het leven is het in een bergomgeving nooit mogelijk om alle risico uit te sluiten. Het overgrote deel van alle onderwerpen die we in de praktijk behandelen is het identificeren, vermijden en beperken van restrisico. Het grootste risico voor ons is steeds het weer, daarom vragen we om onze materiaallijsten en raad steeds nauwgezet te volgen. Tijdens een gemiddelde dag ben je even veilig als thuis of op het werk.
Wat voor materiaal heb ik nodig?
Kwalitatief materiaal is essentieel in de bergen. Het is de basis van je veiligheid en comfort. De meeste mensen hebben de hoofdzaken al in huis en duurdere items zijn zo goed als altijd te huren. Om je draagcomfort te maximaliseren is het erg belangrijk dat je niet minder, maar ook zeker niet meer meeneemt dan we aanraden. We geven voor elke specifieke trip een specifieke lijst bij inschrijving. Hier alvast een basislijst om een beeld te helpen vormen met duurdere maar te huren items in het vet.*
✓ Identiteitskaart / verzekeringspapieren / betaalmiddelen
✓ Telefoon + battery pack
✓ Rugzak 35 – 45l afhankelijk van de tocht*
✓ Ski-materiaal + Snow set (schop, probe, LSZA)*
✓ Twee paar handschoenen
✓ Twee mutsen en/of pet (afhankelijk)
✓ Sjaaltje
✓ Zonnebril cat 3 of 4 + zonnecrème
✓ Drinkfles 1l
✓ Koplamp + reservebatterijen
✓ Slaapzakliner voor in de hut
✓ Skibroek in sneldrogend materiaal
✓ Ondergoed en sokken
✓ Oordopjes (voor in de hut)
✓ T-shirt of basislaag (geen katoen) voor overdag
✓ Tweede basislaag voor ’s avonds (comfort)
✓ Technische middenlaag (type fleece of synthetische vulling) om in te bewegen.
✓ Warme laag type dikke donsjas om stil in te zitten en de avonden warm te houden.*
✓ 100% wind en waterdichte hardshell jas*
✓ Kleine sneldrogende handdoek
✓ Tandenborstel + tandpasta
✓ Toiletpapier
✓ Lippenbalsem
✓ EHBO set
✓ Comfortabele kledij voor in het hotel
Om altijd overal aan de COVID-regels te kunnen voldoen is het in 2021 verplicht om altijd een mondmasker en persoonlijke ontsmettingsalcohol op zak te hebben. Bij hutten worden uitzonderlijk geen dekens of kussenovertrekken aangeboden. Ook wie in een hut slaapt heeft een slaapzak nodig.
Bij inschrijven vragen we om aan te tonen dat u verzekerd bent. Reisbijstandsverzekering is verplicht. Let er daarbij op dat uw verzekering geschikt is voor outdoor vakanties en zoek- en reddingskosten bevat. Er zijn verschillende makelaars die kortlopende verzekeringen aanbieden.
Een annuleringsverzekering is niet verplicht maar ten stelligste aangeraden. Niets zo vervelend als uw reis moeten annuleren of onderbreken. Een dergelijke verzekering helpt dan om deel van uw inschrijvingsgeld te recupereren.
LINK: Allianz biedt dergelijke kortlopende verzekeringen aan: https://www.allianz-assistance.be/nl_BE/reisverzekering.html