Sneeuw- en lawinekunde

Lawines! Toen gebeurde wat alleen de anderen overkomt... Kristof overleefde een lawine. Zijn verhaal

Dit is de getuigenis van Kristof, een doctoraalstudent die in een lawine terechtkwam en het gelukkig overleefde. Ik ben Kristof enorm dankbaar, dat hij bereid was open te vertellen, over wat voor hem erg moeilijke momenten zijn geweest. In hem, zie ik iemand zoals we allemaal vrienden en familieleden kennen. Iemand die gedreven door een passie voor sneeuw beslissingen nam op basis van zijn kennen en kunnen op dat moment. Maar, zoals zo vaak, wist hij niet, wat hij niet wist. Net als 90% van de lawineslachtoffers was hij zelf de oorzaak van de lawine die hem bijna fataal werd. Zijn getuigenis is het bewijs, dat het niet alleen de anderen overkomt. Na zijn ongeluk liet Kristof zich scholen in sneeuw- en lawinekunde en hij geniet nu terug volop van wintersport. Deze video is de opener voor een gratis videoreeks over basis sneeuw- en lawinekunde. Voor ons Vlamingen en Nederlanders vaak abstracte informatie, die niet altijd gemakkelijk te vinden is, en al meestal niet gratis. Onderaan vind je links naar video’s over uiteenlopende onderwerpen die samen een voorzet vormen voor de basiskennis die jou en je vrienden helpt om betere beslissingen te nemen. Niet alleen om ongelukken te voorkomen, maar ook gewoon om mooiere leukere wintersportdagen voor jezelf te maken. We kennen allemaal wel iemand die aan wintersport doet. Deze videoreeks delen, kan ongelukken helpen voorkomen en misschien zelfs levens redden.

Lawinebericht, weerbericht, oriëntatie van de wand, hellingsgraad, sonde, schop, bieper, group check, is er verse sneeuw, wanneer viel de laatste sneeuw, is er drijfsneeuw, is het sneeuwpack vochtig, zijn er bomen, is de flank verspoord, hoe hoog ben ik, wat kunnen mijn partners, moeten we afstand bewaren, wat als iemand toch in een lawine terecht komt? Dit is slechts een greep uit waar we in sneeuwterrein allemaal aan moeten denken en in deze videoreeks zullen behandelen! Sneeuw- en lawinekunde draait zeker niet alleen maar om doembeelden en gevaar. Er valt heel wat interessants te leren en door meer te weten, kan je niet alleen gevaar vermijden, maar ook de beste omstandigheden herkennen om maximaal plezier te kunnen maken!

Lawines! Wat zijn lawines en wanneer ontstaan ze? Een snel overzicht!

De gevarenschaal en wat ze voor ons betekent! Lawinecijfers 1 tot 5 en wat ze betekenen.

Het lawinebericht. Wat staat er in en hoe lees je het?

De 5 typische lawineproblemen in het lawinebericht en wat ze voor ons betekenen.

Wat is sneeuw? Hoe veranderen sneeuwkristallen van vorm en wat betekent dat voor ons?

Terreinvormen, terrain traps en wat ze voor ons kunnen betekenen. De essentials in 10min.

Veiligheidsmateriaal: Bieper, sonde, schop. Wat, hoe en waarom voor ski/board/sneeuwschoener toe

Risicoreductie: de 3x3 beslissingsmethode in de winter. DE sleutel tot een hoger niveau!

Risicofactoren en alarmtekens: Wat maakt het risico plaatselijk groter of kleiner?

Waarom maken zelfs ervaren mensen fouten? Heuristische vallen en menselijke factoren!

De grafische reductiemethode (DAV SnowCard). Wat is het? Hoe werkt het?

Beslissingsmethodes in zakformaat: Stop or Go - DAV Snow Card - SLF Achtung Lawinen!

Wat betekent verse sneeuw (of regen...) voor het lawinegevaar?

Sneeuw valt niet alleen in de winter. Een seizoensbenadering.

Veiligheidsmateriaal dragen is belangrijk. Het efficiënt kunnen gebruiken is nog belangrijker.

90% van de lawineslachtoffers veroorzaken zelf hun lawine. Wanneer iemand bedolven raakt, is de overlevingskans na 15 minuten nihil. Elke minuut telt en vaak ben jij de enige die op tijd kan helpen. Georganiseerde redding komt zo goed als altijd te laat. Het reddingsteam, wordt bergingsteam.
 
Iedereen die lawineterrein in gaat zou een LSZA (bieper), sonde en sneeuwschop bij zich moeten dragen. Wie deze drie-eenheid efficiënt kan gebruiken kan binnen minuten een of meerdere slachtoffers vinden en de redding beginnen. De drie-eenheid dragen én efficiënt kunnen gebruiken is wederzijdse verantwoordelijkheid. Jij draagt en traint zodat je anderen kan redden. De anderen dragen en trainen zodat ze jou kunnen redden.
 
De materialen kunnen gebruiken is niet alleen het kunnen uitvoeren van een redding. Ook de “group check” is essentieel. Elke tocht in lawineterrein start met een grondige group check. Ook hier bestaan efficiënte methodes voor, waardoor het zeker goed gedaan is en erg weinig tijd kost.

Inschrijven via info@mountainskills.be

In een sessie van 2 uur oefenen we in een corona-veilige bubbel van 4:
  • Wat het materiaal is en hoe het werkt
  • De group-check procedure
  • De reddingsprocedure voor 1 en meerdere slachtoffers
 
Prijs €25pp, huur van oefenmaterialen (LSZA, sonde, schop) inbegrepen.
 
Kies uit: 10 – 12u / 13 – 15u / 15 – 17u
  • Zaterdag 06/02: De Gavers (Harelbeke)
  • Zaterdag 13/02: Recreatiedomein Nieuwdonk (Berlare)
  • Zaterdag 27/02:  Ter Heide (Rotselaar)  (10-12u = VOL)

Heb je vragen over een van deze onderwerpen? Wil je deelnemen aan een van onze workshops of skills- en ervaringsweken? Stuur ons een berichtje!

CHECK JE SPAMFOLDER! Antwoorden op vragen ingediend via formulieren komen vaak in spamfolders terecht. Bericht verstuurd? Check je spamfolder voor eventuele antwoorden of voeg info@mountainskills.be toe aan je contactpersonen.