fbpx

Mountainskills.be staat voor zelfstandige, zelfzekere en veilige bergbeleving. Wij hebben levenslange liefde voor berg- en wildernisomgevingen waar wij veel van onze mooiste momenten beleefden. Door het delen van kennis en ervaring – en dat op een professionele manier – helpen we onze gasten letterlijk op weg. Wij zijn er om de juiste omkadering te geven waarin een nieuwe manier van reizen ontdekt kan worden, of te helpen bij het nemen van de volgende stap richting een leven lang zelfstandig en zelfzeker plannen en genieten. Ons werk is zorgen dat je ons niet meer nodig hebt.

Wij kiezen bewust om uitsluitend met gediplomeerde, erkende en ervaren professionals te werken. The hard way, but the right way. Onze gids-instructeurs beschikken over internationaal erkende certificaten en voldoen aan de strengste wetgeving. Dit kunnen ze enkel bereiken na een complex parcours van meerdere jaren, gedreven door passie en intrinsieke motivatie. Hun ervaring en persoonlijkheid is daar voor jou.

DIETER VAN HOLDER

Dieter is de oprichter en beheerder van mountainskills.be. Dankzij enkele familielieden in Tirol kreeg hij al vroeg de smaak voor de bergen te pakken. Na een tijd bij Defensie ging hij aan de slag in het onderwijs, maar bleef in z’n vrije tijd altijd actief in bergsport. Enkele jaren later besloot hij de sprong te wagen en werd voltijds gids op IJsland en Groenland. Tussendoor organiseerde hij ook tochten in de Europese bergstreken en Schotland terwijl hij al z’n vrije tijd in opleiding investeerde. Zijn passie is het delen van kennis en promoten van professionalisme van gids-instructeurs in de Nederlandstalige reissector.

UIAA Instructor Mountain Walking & Trekking (zomer en winter)
AIMG Jökla & Fjalla (IJslandse gletsjergids)
UIMLA International Mountain Leader

REBECCA MURRAY

Rebecca is een erg ervaren klim- en trekkinggids met ervaring in Europa, het Midden-oosten en Azie. Doorheen het jaar is ze meestal ergens in schotland of in de buurt van Chamonix te vinden waar ze steeds op zoek is naar uitdagende beklimmingen en ski-avonturen. Naast haar werk als gids is ze ook actief in personal development programma’s en adventure therapy expedities voor jongeren met kwetsbare achtergrond. Bovenal is ze een gedreven en authentieke gids die haar passie voor bergen met plezier deelt. Rebecca is betrokken bij onze “Mountain Skills voor Meerdaagse Hikers” en scrambling/klimmen in Schotland.

Mountaineering and Climbing Instructor
UIMLA International Mountain Leader

HELMUTH VAN POTTELBERGH

Helmuth is het voorbeeld van een Vlaming die z’n hart volgde zonder compromis. Van kinds af aan gefascineerd door de bergen trok hij er keer op keer op uit om te klimmen en te skieën. Hij slaagde in de zware toelatingsproeven voor de opleiding tot berggids en is sinds 2009 als UIAGM berggids actief in Zwitserland, waar hij sindsdien ook woont. Hij heeft veel ervaring in het opleiden van beginnende alpinisten en vrijwillige sportkaderleden van sportfederaties. Helmuth is in de zomer betrokken bij onze alpiene programma’s en in de winter bij alpien toerskieën en ijsklimmen.

Swiss Ski Pro
IFMGA Berggids

MIKE THOMAS

Mike is al z’n hele leven een gedreven klimmer.  Hij koos er dan ook voor om in het Lake District te studeren om z’n passie te kunnen beoefenen. Z’n pad bracht hem tot gidsen en uiteindelijke tot werken op het hoogste niveau. In de UK werkte hij jaren voor Plas-Y-Brenin, hij behaalde de hoogste Britse certificaten en werd uiteindelijk ook IFMGA Berggids. Hij woont en werkt in Chamonix. Hij klom en gidste onder andere in Nepal, Indië, Noorwegen, de VS en Europa. Mike is in de zomer betrokken bij onze alpiene programma’s en in de winter bij alpien toerskieën en ijsklimmen.

Winter Mountaineering and Climbing Instructor
IFMGA Berggids

ONS NETWERK

We prijzen onszelf gelukkig met ons wereldwijd netwerk van gedreven en competente mensen op wie we kunnen rekenen. We geloven sterk in duurzame samenwerking met locals en doen met vertrouwen beroep op elkaars vaardigheden. Wanneer we een extra gids zoeken, iemand met een specifieke vaardigheid of lokale kennis, zijn we meestal slechts één persoon verwijderd van iemand met een oplossing. We waarderen onze relaties met de mensen waarmee we werken en zijn er ons steeds van bewust dat ons team niets is zonder onze gasten en onze partners.

Gidsen is synoniem voor een constant en complex beslissingsproces

Wij zijn er ons steeds van bewust dat wie met ons op pad gaat ons niet alleen een bedrag toevertrouwt, maar ook kostbare tijd en persoonlijke integriteit. Wij nemen dit uiterst serieus. Daarom maken we de moeilijkere, maar bewuste keuze om alleen maar met gediplomeerde gidsen te werken. De meeste reisorganisaties vermelden nooit kwalificaties of certificaten. Omdat ze er geen hebben. Wij kiezen kwaliteit boven kwantiteit.

Wat maakt een gediplomeerde gids anders?

Certificaten zijn er vooral voor de deelnemer! Een gids is in eerste instantie een persoon met een brede persoonlijke ervaring in zeer specifieke omgevingen. Ervaring is een erg grote factor in het nemen van beslissingen en is daarom een vereiste om te mogen starten aan de toelatingsproeven van een opleidings- en evaluatieproces dat meerdere jaren duurt.

Kandidaten worden opgeleid en geëvalueerd in een brede waaier van vaardigheden, waarvan onder andere: technische vaardigheden, kennis over de specifieke omgevingen, fysiologie, voedingsleer, trainingsmethodes, didactiek, sportpsychologie, risicomanagment en groepsmanagment.

Voor je jezelf gids mag noemen moet je slagen in verschillende examens tijdens verschillende seizoenen om te bewijzen dat je voldoet aan een internationaal afgesproken standaard. Deze standaarden zijn in het leven geroepen ter bescherming van de klant. Het beslissingsproces van de gids is de basis van een aangename, leerrijke en veilige ervaring in extreme omgevingen of afgelegen gebieden. Meer en meer landen leggen het beroep van gids vast in wetgeving. In de Alpenlanden zoals Frankrijk, Italië, Zwitserland, Oostenrijk en Spanje is gids een door de wet beschermd beroep.

Mensen zijn en blijven mensen. Net zoals elders in het leven is een diploma niet noodzakelijk nodig om bekwaam en ervaren te zijn. Wij interpreteren het vooral als kwaliteitslabel. Wanneer je iemand ontmoet met een badge, weet je wat die persoon gedaan heeft om die te mogen dragen. 

Voor ons staat het ook voor een streven van erkenning van ons vakmanschap en ons beroep waar wij veel in investeren. In het Nederlandstalig taalgebied wordt nog te vaak gedacht dat gidsen onbetaalde gelegenheidsvrijwilligers zijn. Wij willen het tegendeel bewijzen door het leveren van kwaliteit en het naleven van de strengste regelgeving van innovatieve landen.

Partnership met Decathlon Belgium

Wij zijn dankbaar voor de steun van Decathlon Belgium in het aanbieden van onze diensten en het nastreven van onze filosofie. We maken geen integraal deel uit van Decathlon en zijn een afzonderlijke onderneming. We ondersteunen elkaar onderling in een gedeelde missie: kwalitatieve diensten aan eerlijke prijzen en het mogelijk maken van uitzonderlijke vrijetijdsbeleving.

Wat drijft ons naar de bergen? Een rune als symbool voor een gedeeld gevoel.

De rune “Naudhiz” staat voor de imbalans tussen wat we hebben en de noden die we voelen. De ongemakken die ontstaan door onze interactie met de wereld waarin we leven dwingen ons tot reflectie. Wat eerst misschien negatief lijkt, is ook de drijvende kracht achter innerlijke groei. Een drijfveer om dieper te graven en verder te kijken. Een gevoel dat we in de bergen sterk ervaren.

Waarom trekken we bergen en wildernisgebieden in? Het antwoord is voor iedereen verschillend. Wat we daar vinden ligt vaak in onszelf. Stilte, veerkracht, sluimerende instincten die tot leven komen. We vinden kracht die we niet dachten te hebben, onafhankelijkheid en vriendschap. We kunnen je niet zeggen “waarom” wij gaan. Maar we kunnen je ons best doen te tonen “wat” wij daar vinden en je op weg helpen om dat een leven lang zelf te gaan ervaren.

“…and also there’s this big word ‘flow’ that you’re always talking about. Not necessarily a trail with like… linked up turns, natural tables, and that sort of thing. But also, on a bigger scale, how does the day fit together? How do you make that happen? And on a bigger scale, how do you make a week of days hang together properly? I consider my role to be somebody who finds great trails, and puts them together in a manner that is presentable. Yes, you’re looking for awesome trails, but you’re also looking — on a bigger scale — for corridors of flow, through this network of nodes and edges. Through this network which we’ve been blessed with from the agricultural past and trading past. It’s all there; we just need to find the best ways through it.” –Ash Smith.